Iedereen over op IBAN

Iedereen gaat over op IBAN. Elke rekeninghouder in Nederland krijgt hiermee te maken.
Uw huidige rekeningnummer wordt omgezet in een internationaal rekeningnummer: IBAN.

IBAN

De International Bank Account Number (IBAN) wordt gebruikt in internationale betalingen in de eerste plaats de Europese landen. 

IBAN werd geïmplementeerd in 2001 als een nieuwe standaard om het aantal onjuiste rekeningnummers in het internationale betalingsverkeer te verminderen en de automatisering (STP) en uitvoering van grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Bereken hier onder uw Iban nummer...  Voer rekeningnummer in, en selecteer uw bank.

De Iban generator geeft de volgende informatie.

  • Het bijbehorende IBAN nummer
  • De bijbehorende BIC code (iedere Nederlandse bank heeft een unieke BIC / SWIFT)
  • De bank waar het rekeningnummer aan toebehoort

IBAN landen

De International Bank Account Number (IBAN) is bevestigd aan alle rekeningen in de EU-landen, de EER-landen (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) plus Hongarije, Turkije en Zwitserland.

 

Wanneer gaan we over op Iban

Vanaf 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier: met IBAN.
Dit is uw internationale rekeningnummer. De komende tijd gaan we in Nederland al steeds vaker gebruik maken van IBAN.

De komende periode gaan we in Nederland over op IBAN (International Bank Account Number). Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer. Iedereen in Europa betaalt dan euro’s op dezelfde manier. Of u nu contant betaalt, wilt pinnen met uw betaalpas of euro’s moet overschrijven.

De voorbereidingen voor de overgang op IBAN worden gedaan door de banken, overheden en bedrijven. Maar ook als consument krijgt u hiermee te maken. Hier staat vast op een rijtje waar u rekening mee moet houden.

  • U gaat voor betalingen steeds vaker gebruikmaken van een langer rekeningnummer, IBAN. Dit rekeningnummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met een aantal cijfers en letters.
  • IBAN is niet nieuw. Mensen die wel eens geld naar het buitenland overschrijven gebruiken dit rekeningnummer al langer. Maar ook als u nog nooit geld naar het buitenland heeft overgemaakt heeft u al een IBAN.  U vindt uw IBAN op uw rekeningafschriften en in uw internetbankieromgeving. Ook kunt u hem op de homepage van deze site bekijken.
  • Steeds meer bedrijven, organisaties en overheden gaan de komende jaren met IBAN werken voor hun betalingen. De rekeninggegevens van hun huidige klanten zetten zij automatisch om naar IBAN. Daar hoeft u niets voor te doen. Als het nodig is vragen zij u zelf om uw IBAN.
  • Op overschrijvingskaarten en machtigingen komt meer ruimte voor het langere IBAN-nummer.
  • Ook uw bankafschriften kunnen er iets anders uit gaan zien, evenals de sites van banken voor het interbankieren. Als u online bankiert zal de bank uw adresboeken automatisch omzetten naar IBAN. Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. Uw bank zal u informeren als het zover is.
  • Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer, voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb